Fremgangsmåde Smelt
fedtstoffet i en lille gryde. Hæld det i røreskålen, og tilsæt mælken.
Mærk efter, at blandingen ikke er varmere end lillefingervarm. Det gør
ikke noget, at fedtstoffet stivner lidt igen. Smuldr gæren, og rør den
ud i mælken.
Tilsæt sukker, salt, æg, og rør melet i ad et par
omgange. Ælt dejen godt imellem hver gang. Jeg bruger jeg K-spaden i
min røremaskine, indtil halvdelen af melet er æltet i og skifter så til
dejkrogen. Jeg tilsætter ikke mere end de 900 g mel. Væsken suger mere,
mens dejen hæver. Rør dejen et par minutter ved mellem hastighed.
Dæk
dejen til med en opklippet frysepose, og stil den til hævning et lunt
sted i en halv time. Skrab dejen ud på køkkenbordet og ælt den let
igennem. Jeg drysser ikke mel på bordet. Dejen slipper let bordet,
fordi der er så meget fedtstof i.
Del dejen i 24 lige store
stykker. Stram hver bolle op ved at samle de fire hjørner midt på, vend
den om, og tril den rund med hul hånd.
Sæt bollerne på to
bageplader, og lad dem hæve i alt 30 minutter under et hårdtopvredet
viskestykke, mens ovnen varmer op til 220° (alm. ovn, ikke varmluft)
det sidste kvarter.
Bag bollerne 10-15 minutter (mine får præcis
12 minutter), og læg det fugtige viskestykke over dem igen, mens de
køler af, så de forbliver bløde.
NOTER Fødselsdagsboller er fryseegnede i op til tre måneder.
|