Brød


Fødselsdagsboller og Burgerboller




Fra: https://bagvrk.dk/foedselsdagsboller/

24 Stk.
Ingredienser:

 250 g margarine
 5 dl mælk
 75 g gær
 60 g sukker
 ½ tsk groft salt
 1 æg, str. M/L
 900 g hvedemel

Evt. sammenpisket æg eller mælk til pensling




Fremgangsmåde
Smelt fedtstoffet i en lille gryde. Hæld det i røreskålen, og tilsæt mælken. Mærk efter, at blandingen ikke er varmere end lillefingervarm. Det gør ikke noget, at fedtstoffet stivner lidt igen. Smuldr gæren, og rør den ud i mælken.

Tilsæt sukker, salt, æg, og rør melet i ad et par omgange. Ælt dejen godt imellem hver gang. Jeg bruger jeg K-spaden i min røremaskine, indtil halvdelen af melet er æltet i og skifter så til dejkrogen. Jeg tilsætter ikke mere end de 900 g mel. Væsken suger mere, mens dejen hæver. Rør dejen et par minutter ved mellem hastighed.

Dæk dejen til med en opklippet frysepose, og stil den til hævning et lunt sted i en halv time. Skrab dejen ud på køkkenbordet og ælt den let igennem. Jeg drysser ikke mel på bordet. Dejen slipper let bordet, fordi der er så meget fedtstof i.

Del dejen i 24 lige store stykker. Stram hver bolle op ved at samle de fire hjørner midt på, vend den om, og tril den rund med hul hånd.

Sæt bollerne på to bageplader, og lad dem hæve i alt 30 minutter under et hårdtopvredet viskestykke, mens ovnen varmer op til 220° (alm. ovn, ikke varmluft) det sidste kvarter.

Bag bollerne 10-15 minutter (mine får præcis 12 minutter), og læg det fugtige viskestykke over dem igen, mens de køler af, så de forbliver bløde.

NOTER
Fødselsdagsboller er fryseegnede i op til tre måneder.





Sidst Uploadet:
Saturday March 16 2024 10:37:24

Sidst Redigeret:
06-07-2023



237