
Ingredienser
- 1 lammekølle 1½-2 kg
- salt
- peber
- 2 fed hvidløg
- 1 tsk rosmarin
- 50 g smør
- 1 kg kartofler
- 1-1½ tsk groft salt
- friskkvernet peber
- ½ tsk revet muskatnød
- 2 hakkede chalotteløg
- evt. 1 fed knust hvidløg
- 150 g revet Emmentaler
- 1/4 liter pidskefløde eller mælk
FRANSK KARTOFFELGRATIN
Fremgangsmåde
- Tænd ovnen og indstil den på 225°C.
- Skyl og tør lammekøllen.
- Gnid hele køllen med salt og peber. Spæk den med små stykker hvidløg og rosmarinnåle.
- læg kødet på stegeristen over bradepanden med skindsiden opad. Skær smørret i småstykker og fordel det over kødet.
- Brun kødet ca. 20 min. Skru derefter ned til 180°C, og steg køllen 20-25 min. pr. kilo, hvis stegen skal være let rødlig indeni. Ønskes kødet mere gennemstegt, beregnes 30-35 min. pr kg.
- Tag stegen ud. Hold den varm under folie og lad den hvile 15 min, for at saften kan samle sig inden udskæringen. Skær stegen i skiver og server den med kartoffelgratin, der bages i ovnen sammen med køllen.
- Bagetid ca. 1 1/4 time ved 180°C.
- Skræl kartoflerne og skær dem i tynde skiver.
- Læg dem lagvis med krydderier, løg og halvdelen af osten i et fladt, smurt ovnfast fad.
- Hæld fløde over . Sæt fadet i ovnen når lammestegen er brunet og bag gratinen til kartoflerne er møre.
- Servér kartoffelgratinen til lammesteg, oksesteg, stegt kylling eller som selvstændig ret med grøn salat til.
- Istedet for Emmentaler kan anvendes Danbo eller 50g Grana sammen med 50g Danbo.
STEGT LAMMEKØLLE
eller: 1,45 time ved 160°C. til en kernetemperatur på 68°C. Lad stegen hvile.
FRANSK KARTOFFELGRATIN
TIPS:
Noter
Antal visninger: 42
Fil sidst redigeret:24.04.2025 09:34
Fil uploadet til serveren:24.04.2025 09:34
Fil uploadet til serveren:24.04.2025 09:34
Opskrift første gang oprettet: 24.04.2025 09:34