
Ingredienser
- ca. 200 gram surdej
- 3 dl. rugmel- 187g
- 6 dl. skårne rugkerner - 450g
- 7 dl. vand
- 2½ dl. øl
- ½ dl. sirup - 81 g
- 1 spsk. groft salt
- 400 g. rugmel
Dag 1 ved aftens tid:
Dag 2 morgen:
Fremgangsmåde
- Kom alle ingredienser i røremaskinen, og rør sammen.
- Dæk skålen og lad den stå på køkkenbordet i 12 timer. Den kan stå op til 24 timer. Jo længere man lader den stå, jo mere surt et brød får man. Jeg synes, 12 timer giver et perfekt brød.
- Dejen fra i går aftes bobler og dufter svagt syrligt. Det lugter faktisk af øl. Sådan skal en surdej også lugte, af friskt øl. Hvis den lugter direkte surt, er den ikke god.
- Kom øl, sirup, salt og rugmel i skålen og rør dejen godt sammen.
- Tag ca. 200 gram dej fra – det er din surdej til næste gang – kom den i en plastbeholder, sæt låg på og - lad den stå et par timer på køkkenbordet. Kom den i køleskab i mindst en uge til næste bagning.
- Kom resten af dejen i en rugbrødsform.
- Glat dejen med en våd spatel. Prik nogle huller dybt med en strikkepind.
- Rugbrødet skal hæve til det er ca. 1 cm. fra kanten. Dæk med en plastikpose. Det tager ca. 2-8 timer afhængig af surdejen og af temperaturen i rummet.
- Ovnen tændes på 180°C. Brødet skal i kold ovn
- For 2 små forme 52 minutter -. For 1 stor form 1 time og 10 min.
- Brødet skal have en midte temperatur på 97 gC for at være bagt. Sæt stegetermometer i brødet efter ca 45 min. i ovnen. Tages ud af formen og pakkes ind i et hårdt opvredet viskestykke. Køler af på rist.
- Skæres næste dag.
- Jeg kan så ikke lade være med at skære endestykkerne allerede direkte efter brødet har forladt ovnen - bare fordi det smager så godt med smør og pålægschokolade :) Brødet er lidt vådt indeni her, men både det og den hårde skorpe er væk dagen efter og kan let skæres i skiver
- Når det er koldt, kommes brødet i en plasticpose.
- Kan fryses. Jeg fryser hele stykker og ikke skiver. fra
1. Dag
2. Dag
Noter
Nils Helle
Antal visninger: 63
Fil sidst redigeret:09.06.2025 12:20
Fil uploadet til serveren:09.06.2025 12:19
Fil uploadet til serveren:09.06.2025 12:19
Opskrift første gang oprettet: 02.05.2025 03:56