Rugbrød 2025 uden hvedemel med mange kerner-broed

Kategori: Brød
Rugbrød 2025 2 små forme a' 800g - eller 1 stort + (2 x 200g surdej til næste gang)

Ingredienser

Fremgangsmåde


    1. Dag
  1. Kom alle ingredienser i røremaskinen, og rør sammen.
  2. Dæk skålen og lad den stå på køkkenbordet i 12 timer. Den kan stå op til 24 timer. Jo længere man lader den stå, jo mere surt et brød får man. Jeg synes, 12 timer giver et perfekt brød.

  3. 2. Dag
  4. Dejen fra i går aftes bobler og dufter svagt syrligt. Det lugter faktisk af øl. Sådan skal en surdej også lugte, af friskt øl. Hvis den lugter direkte surt, er den ikke god.

  5. Kom øl, sirup, salt og rugmel i skålen og rør dejen godt sammen.

  6. Tag ca. 200 gram dej fra – det er din surdej til næste gang – kom den i en plastbeholder, sæt låg på og - lad den stå et par timer på køkkenbordet. Kom den i køleskab i mindst en uge til næste bagning.

  7. Kom resten af dejen i en rugbrødsform.

  8. Glat dejen med en våd spatel. Prik nogle huller dybt med en strikkepind.

  9. Rugbrødet skal hæve til det er ca. 1 cm. fra kanten. Dæk med en plastikpose. Det tager ca. 2-8 timer afhængig af surdejen og af temperaturen i rummet.

  10. Ovnen tændes på 180°C. Brødet skal i kold ovn

  11. For 2 små forme 52 minutter -. For 1 stor form 1 time og 10 min.

  12. Brødet skal have en midte temperatur på 97 gC for at være bagt. Sæt stegetermometer i brødet efter ca 45 min. i ovnen. Tages ud af formen og pakkes ind i et hårdt opvredet viskestykke. Køler af på rist.

  13. Skæres næste dag.

  14. Jeg kan så ikke lade være med at skære endestykkerne allerede direkte efter brødet har forladt ovnen - bare fordi det smager så godt med smør og pålægschokolade :) Brødet er lidt vådt indeni her, men både det og den hårde skorpe er væk dagen efter og kan let skæres i skiver

  15. Når det er koldt, kommes brødet i en plasticpose.

  16. Kan fryses. Jeg fryser hele stykker og ikke skiver.
  17. fra

Noter

Nils Helle

Bedøm opskriften:

6,0 ud af 6 stjerner — 1 stemmer
Antal visninger: 63
Fil sidst redigeret:09.06.2025 12:20
Fil uploadet til serveren:09.06.2025 12:19
Opskrift første gang oprettet: 02.05.2025 03:56